De omvormer bepaald in grote mate hoe de installatie presteert

Bij het dimensioneren van een zonne-energie installatie komt er heel wat kijken; welke panelen gaan we plaatsen en wat zijn de specificaties ervan? welke omvormer past daarbij of welke wijze van omvormen zal het meest opleveren? De details zullen we je besparen, dit is het puntje van de ijsberg!

We kunnen stellen dat, zonder een goed gedimensioneerde omvormer het vermogen van de totale installatie nooit compleet word benut. Opnieuw maken we de vergelijking met een auto; Wanneer een motor 200 PK vermogen heeft maar door slechte banden deze niet kan omzetten in beweging komt de auto lang niet zo snel vooruit! Dat is zonde.

De omgeving bepaald welke omvormer er het best kan worden geplaatst.

Dat leest u goed, met als kleine kanttekening dat het gaat om de omgeving waarin de panelen zich bevinden. Onder invloed van schaduw, temperatuur, oriëntatie en hellingshoek presteren zonne-panelen goed of minder goed. Deze invloeden moeten bekend zijn bij de installateur.  Alleen dan kan een omvormer goed gedimensioneerd worden.

Voor een in serie geschakelde rij van zonnepanelen, een vorm van aansluiten die het goedkoopst is, al dan niet het meest toegepast word, is schaduw funest. Het is niet vanzelfsprekend dat dit de beste wijze van aansluiten is, zeker niet. Schaduw stelt de installateur voor de uitdaging om een installatie te ontwerpen waarbij de kosten/ baten ratio in balans blijft.

Meerdere oplossingen zijn mogelijk om het probleem -schaduw- te tackelen. De kosten/ baten balans kan worden gevonden, de omvormer staat hier centraal! De meest voorkomende oplossingen op een rijtje:

  • Omvormer met 2 of meer mppt’s (max powerpoint trackers) Dit creeert meerdere ‘zone’s’ zodat de installateur de potentieel schaduwrijke panelen kan scheiden van de schaduwloze panelen. Monitoring per paneel is hier niet mogelijk. Een betaalbare oplossing.
  • Gebruik maken van (Solar edge) optimizers, deze worden achter elk paneel geplaatst, de optimizers staan in serie en de panelen staan dan paralel t.o.v. van elkaar. Elk paneel word apart ‘behandeld’ zo word het meeste uit elk paneel gehaald. Omvormen gebeurd dan wel met een redelijk standaard omvormer. Monitoring per paneel is standaard! De prijs van de installatie valt iets hoger uit vanwege de extra optimizers.
  • (Enphase) Micro-omvormers gaan weer een stapje verder dan optimizers. Ook hier word er achter elk paneel een micro-omvormer geplaatst, het grote verschil met de optimizers is, dat er direct AC stroom word gevormd. Dit scheelt u een omvormer in huis, dat scheelt geluid en ruimte. De voltage zal nooit veel hoger worden dan de voltage uit uw stopcontact, lekker veilig. Monitoring per paneel is standaard. Het gemak en de veiligheid zijn de paradepaardjes van deze oplossing. Hier betaal je ook voor maar dat is het dubbel en dwars waard!

Kortom, voor elke situatie is er een geschikte omvormer.

1 Mppt omvormer