020 duurzaam, een bijeenkomst van geïnteresseerden in duurzame energie

Dinsdag 28 Juni 2016 was ZONaanbidder aanwezig op de bijeenkomst: 020Duurzaam. Een jaarlijks terugkerend evenement opgezet door de gemeente Amsterdam om de duurzame idealen en plannen in kaart te brengen en de haalbaarheid hiervan te beoordelen. Informatie voorziening is hierbij erg belangrijk: hoe gaan we onze doelen bereiken en welke weg moeten we hiervoor bewandelen?

Onder de aanwezigen groot-dak eigenaren, installateurs, adviseurs en gemeentelijk bestuursleden. Daarnaast waren er ook bekende sprekers zoals astronaut Andre Kuipers en NOS weerman Peter Kuipers Munneke.

Tijdens de themasessie voor zonne-energie zijn vooral groot-dak eigenaren de doelgroep. Zij hebben namelijk de mogelijkheid om hun dak vol te leggen met zonnepanelen en misschien stellen zij hun dak wel ter beschikking. Dit maakt het immens belangrijk hen te informeren. Wat zijn de mogelijkheden? Kunnen zij gebruik maken van subsidies en wat is de omvang van mogelijke subsidies? Er wordt veel nuttige informatie gedeeld en wij zijn er bij om onze kennis te verspreiden en ook zelfde nodige kennis op te doen.

Zonder informatie geen duurzame daken.

De avond in ‘het sieraad’ te Amsterdam

Geen doorsnee bijeenkomst, dat is ons vooral bijgebleven. Het was een geweldige samenkomst van en met inspirerende mensen. We zijn blij om te zien dat er vele mensen zoals ons zich in willen zetten voor een betere leefomgeving.

We werden hartelijk ontvangen door middel van een gulle lach en een veganistisch -soepje en broodje. Na binnenkomst ontstonden er spoedig praatgroepjes en leerden de vele aanwezigen elkaar even kennen. Ook al was het een diverse groep, met verschillende doelen, het gemeenschappelijke doel was duidelijk: Amsterdam duurzamer maken.

Nadat iederereen door Janine Abbring verzocht werd om plaats te nemen volgde een voorstelronde van de sprekers, af en toe onderbroken door prangende vragen uit het publiek. En die deden ertoe! Alle aanwezigen waren vooral benieuwd hoe de toekomst van Amsterdam eruit ziet. ‘Schoon’ Als het aan gemeentelijk bestuurslid van duurzaamheid Dhr. Choho ligt. Zo meldde hij dat 2020 is het jaar waarin de stad 20% meer duurzame energie wil opwekken en 20% minder energie gaat gebruiken. Zo ontstaat er een betere leefomgeving. Om dit doel te bereiken wil Amsterdam verschillende maatregelen nemen waaronder het versoepelen van regelgeving omtrent duurzame initiatieven en stapsgewijs het weren van vervuilende vervoersmiddelen met als hoogtepunt (ook qua veiligheid) het weren van oudere scooters vanaf 1 januari 2018.

Wat ons betreft mag het vele malen sneller maar er is in ieder geval een concreet plan. Na de voorstelronde werd er een duurzaamheidsquiz gehouden om even te kijken hoe het publiek ervoor stond wat duurzame kennis betreft.

Het leukste weetje van de quiz: Amsterdam heeft meer bomen dan mannen.

Impressie van de avond

De aarde is kwetsbaar

Inspirator van de avond

Andre Kuipers, voor sommige alleen al een rede om aanwezig te zijn op dit event. Na een rondleiding door het ISS d.m.v. beeldmateriaal werden we meegesleurd door eigenlijk ontluisterende foto’s vanuit de ruimte. Foto’s als de ontbossing van Borneo, modderstromen, smeltende gletsjers, ongecontroleerde vuurhaarden en de smog boven Chinese steden.  Allen soms indirect een gevolg van menselijke activiteiten. Begeleid met informatie van Andre Kuipers raakte het ons allen diep van binnen.

Moeder Aarde is kwetsbaar. De manier waarop we haar behandelen is uiterst zorgelijk, normen & waarden ten aanzien van het ‘gebruik’ van de planeet waarop we leven moeten worden veranderd. Het tempo waarop dit moet gebeuren is uitermate belangrijk. De afgelopen eeuw is de wereldbevolking van 1,5 mrd naar 6 mrd mensen gestegen en dagelijks komen er 200.000 mensen bij. Je kunt je nu vast voorstellen dat als we niet snel iets doen, de aarde straks plaatselijk onleefbaar word voor de mens. Met alle gevolgen van dien.

Terug naar de zonne-energie, dit was voornamelijk de rede waarom we hier aanwezig waren. Dat het een bruikbare bron van energie is weten we al lang. Volgens onze informatie is zonne-energie voor elke bewoner van Amsterdam bereikbaar. Op je eigen dak, investeringsfondsen die zonneparken realiseren of op andermans daken. Tenzij financieel onhaalbaar, is er haast geen excuus dat iemand in Amsterdam onmogelijk in zonne-energie kan stappen. Wij geloven dat dit voor heel Nederland geld.

De Zoncoalitie streeft ernaar om binnen afzienbare tijd 1 miljoen zonnepanelen te kunnen plaatsen op daken in Amsterdam. Een prachtig voornemen. Helaas voor ZONaanbidder was de format waarop zij de avond gestalte gaven oninteressant, hun speerpunten liggen in de zakelijke markt. Wij richten ons namelijk vooral op de particuliere markt waar we nu pv-panelen verkopen en installeren  maar in de nabije toekomst ook zonne-warmte systemen gaan aanbieden.

Wat wij tijdens 020duurzaam hebben geleerd is, niet elke bijeenkomst verloopt zoals verwacht. Maak er dan het beste van, en dat deden we! Vele contacten zijn gelegd en een brok van inspiratie heeft onze gedrevenheid doen prikkelen.

Bronnen voor meer informatie:

Amsterdam duurzaam

zoncoalitie