Enphase, Solaredge, SMA & ABB Ze kunnen het allemaal!

Waarom zou je op paneel niveau monitoren en wat maakt het zo geweldig vraagt u zich misschien af.

Om een beeld te geven gebruiken we de situatie aan de pomp bij een tankstation. Telkens is het een triest gezicht, aan de pomp staan, toekijkend hoe de prijs zich weer opstapelt aan de hand van de hoeveelheid afgenomen liters. Hoe meer gebruik wordt genomen van de auto, des te hoger de prijs van autorijden is!

Met een zonne-energie installatie is dat exact het tegenovergestelde: Dagelijks maak je er gebruik van zonder er iets voor te hoeven doen. Monitoren is ook wel het bijhouden van de totale opbrengst, op paneel niveau monitoren is een optie als je echt geïnteresseerd bent in de werking van een individueel paneel. Het optellen van energie en vervolgens aftrekken van de energierekening gebeurd automatisch. Prachtig om te zien is de ‘Bell curve’ op een mooie dag, die ontstaat vanwege de opkomende en neergaande zon. Je ziet per dag precies hoeveel je installatie op dak op brengt!

Monitoren van de productie, een verstandige keuze!

Naast alle nerdy maar vooral leuke details is het ook nog eens verantwoord om voor een monitoring systeem te kiezen:

  • Per paneel zie je hoe deze presteert, is er een paneel dat ineens minder presteert dan het gemiddelde kan het betekenen dat een vogel zijn uitwerpselen op je paneel heeft gemikt. Helaas, maar je weet wel waar je aan toe bent, even schoonmaken. Zo presteert je installatie weer optimaal.
  • Geeft 1 van de panelen helemaal geen signaal meer af kan het betekenen dat het signaal en daarmee de werking van het paneel is verstoord. Een kwaliteitsinstallateur houdt een oogje in het zeil en wanneer u even niet heeft gekeken kan uw installateur al voor de deur staan om het euvel op te kunnen lossen, terwijl u er op dat moment niet eens vanaf wist!

Wat vaak ook nog tot de mogelijkheden behoord is het installeren van een app op je mobiele telefoon, Android & IOS zijn de besturingssystemen die de betere fabrikanten gebruiken om het monitoren makkelijk te maken. Maak andere mensen ook enthousiast met wéér een mooie dag en laat zien wat het je hebt opgeleverd!

Voor wie wil weten hoe het systeem presteerd.