De Vakbeurs energie in de Brabanthallen te Den bosch.

ZONaanbidder was 1 van de vele aanwezigen afgelopen 5 oktober tijdens de vakbeurs energie. Uiteraard om ons van de nieuwste inzichten, technieken en producten te verrijken. Dat houden wij niet voor ons zelf.

Dit jaar kwam wat betreft zonne-energie vooral de opslag ervan in de spotlights te staan. Hoewel de regelgeving nog gunstig is, is er nog geen echte noodzaak om zonne-energie op te slaan in accu’s. Als eigenaar van zonnepanelen is het salderen zonder afname van uw opbrengsten gewoon mogelijk. Het is wel verstandig om over opslag na te denken:

  • Bij stroom uitval heeft u een eigen energievoorraad in huis
  • De totale afname van het neemt nog verder af
  • U weet zeker dat uw hybride auto met schoon opgewekte energie word opgeladen.
  • Met opslag van zonne-energie kunt u ‘off grid’

Enphase, Solarwatt ,LG & Tesla hebben zich als voortrekkers van deze technologie neergezet en toonden allen zijn oplossing die opslag van zonne-energie mogelijk maken.

Solaredge

Solaredge heeft hun doorbraak in omvormer technologie tentoongesteld Vergelijkbaar met de beeldbuistelevisies die plat zijn geworden, is de omvormer van Solaredge ook onderworpen aan een vernieuwing. Ze noemen het de HD wave technologie.

Omvormers zijn vaak nogal groot en zwaar, zitten vol van elektrolyt gevulde elektronica die aan slijtage onderhevig zijn en daardoor eerder kunnen uitvallen. De nieuwe technologie stelt hen in staat om tot met minder, meer te kunnen doen. Minder slijtage gevoelige onderdelen, lagere warmte ontwikkeling staat gelijk aan hogere opbrengsten en langere levensduur!

Halverwege de herfst zijn de eerste HD wave omvormers verkrijgbaar en ZONaanbidder is 1 van de installateurs die als eerste de mogelijkheid hebben om de nieuwe omvormer te mogen verkopen.

Een mooie dag voor de vakbeurs energie

Zonnepanelen

Een van de presentaties tijdens de vakbeurs ging over de ‘houdbaarheidsdatum’ van zonnepanelen. 1 van de eerste problemen waar zonne-energie tegenop moest boksen was, concurrerend zijn ten opzichte van energieleveranciers. De prijzen waren laag per KW/H, waarom zou men zonnepanelen aanschaffen? Onderdruk van deze marktwerking zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Glas-Glas panelen zoals Solarwatt deze al jaren maken was in de jaren 80 normaal, maar erg duur. Een andere goedkopere manier om de PV-cellen te beschermen werd geïntroduceerd, Glas-folie panelen hebben op deze manier het levenslicht gezien. Een groot nadeel ten opzichte van Glas-Glas panelen is dat deze folie na jaren van wisselingen in temperatuur en vochtigheid zijn werking verliest. Het word poreus en het indringen van vocht en zuurstof in het paneel zorgt voor een afname van energieproductie. Uiteindelijk gaat de zonnepaneel eraan kapot door corrosie en het ontstaan van ‘micro cracks’.

De oplossing? Back to basics, de Glas-Glas paneel verdient zijn plek terug door de weerbaarheid tegen de elementen. De werking van de zonnecellen blijft gewaarborgd en daarmee blijft de opbrengst per paneel op pijl. Uiteraard is de prijs ook gezakt door verbeterde productieprocessen. Glas-Glas panelen zijn inmiddels geroemd door de markt!