Slim besparen met de meest voorkomende installaties

U heeft zojuist een huis gekocht, gaat verbouwen of bent aan het oriënteren om de huidige woning toekomst bestendig te maken. Tijd om op onderzoek uit te gaan! Slim besparen doet u door de volgende vragen te stellen: Welke installatie is voor mijn situatie het meest geschikt? Hieronder leest u er meer over!

Slim besparen kan pas als je weet wat je verbruik is, in dit voorbeeld gaan we uit van een 4 persoons huishouden in een 2 onder 1 kap woning. Het typisch verbruik per jaar is 1710 M3 gas en 3930 kW/h stroom. Per kuub gas ( M3 ) betaalt men €0,7868. Per kW/h stroom betaalt men €0,2203. Dat houd in dat de jaarlijkse energiekosten voor gas €1345,43 en voor stroom €865,78 bedraagt.

slim besparen is 2 systemen op 1 dak

Slim besparen, de onderhoudskosten

Warmtepomp:

De verwachtte levensduur van een warmtepomp is minimaal 15 jaar. Het buitendeel van een lucht-water warmtepomp zal jaarlijks moeten worden schoongemaakt om hoge efficiëntie te behouden. Schoonmaak dient te worden volbracht met daarvoor bestemde middelen. Daarnaast is een jaarlijkse check aan het koudemiddel circuit raadzaam. Zo komt u niet in de kou te staan en voorkomt men lekkage van koudemiddel aan de buitenlucht. CV-zijdig moet de deeltjesfilter worden schoongemaakt. Per jaar bedraagt de te verwachten onderhoudskosten ongeveer €120.

Zonneboiler:

De verwachtte levensduur van een zonneboiler is minimaal 20 jaar. Schoonmaak van de vlakke-plaat of buizencollector is niet perse nodig. Als u er makkelijk bij kunt is het advies dit wel te doen, zo verhoogt u de efficiëntie zonder er kosten aan te maken. Doe dit met lauw-warm water. De eerste 5 jaar is er geen onderhoud nodig. Na het 5e  levensjaar is het raadzaam om jaarlijks de vorstbeveiliging van de vloeistof te checken. Dit gebeurt middels een lakmoestest en een doorkijktest met een brix/refractor scoop. Na 8 jaar dient de vloeistof volledig te worden vervangen. Per jaar bedraagt de te verwachten onderhoudskosten ongeveer €30.

Samenvatting:

Wegens minder bewegende delen en het ontbreken van een deeltjesfilter is er minder onderhoud nodig aan de zonneboiler, daardoor is het bedrag dat u betaalt voor het gebruik ervan erg laag.

Een warmtepomp kan in potentie meer geld besparen. Het is noodzakelijk om onderhoud te plegen om een voortdurend hoog rendement te behouden. De kosten voor het gebruik per jaar liggen daardoor wat hoger dan een zonneboiler.

De gegeven informatie houd rekening met een lucht-water warmtepomp omdat dit type het meest toegepast zal worden in bestaande bouw. De weergegeven data is het gemiddelde gasverbruik in het stookseizoen van 8 maanden 5,33 M3. Dat houd in dat een hybride warmtepomp van 3 KW voldoende groot is. We zijn uitgegaan met een energie inhoud per kuub gas van 9,5 kW/h.

De cijfers van een warmtepomp en een zonneboiler

Warmtepomp:

We gaan nu van een hybride warmtepomp uit welke alleen voor verwarming van de woning wordt gebruikt. We nemen een 3KW warmtepomp als voorbeeld. De aanschafprijs minus de subsidie bedraagt zo’n €4000.

De verdeling van gasverbruik is nu belangrijk. Van het totaal van 1710 M3 gas, gebruikt u zo’n 350 M3 gas aan het verwarmen van water. Daarnaast nog 60 M3 gas voor het koken. Het verbruik voor verwarming van de woning bedraagt dus 1300 M3 gas. Een warmtepomp kan tot 60% van de warmtevraag voorzien. Dat bespaart dus 780 M3 gas!! Daar tegenover staat een verhoogd stroom verbruik. Bij een seizoensgebonden efficiëntie ( SCOP ) van 4,5 , verbruikt de warmtepomp dus 1646,7 kW/h aan stroom.

Besparing op gas van 780 M3= €613,70 Kosten extra stroomverbruik van 1646,7 kW/h= €362,77. De totale besparing per jaar bedraagt €250,93.

Als o ook het warm water wilt dekken met een boiler van bijvoorbeeld 120 liter. Bespaart u, bij een seizoensgebonden efficiëntie ( SCOP ) van 3,5, nog eens extra €66,09 per jaar.

Zonneboiler: 

Na het lezen van dit artikel weet u nu dat een huishouden van 4 personen 350 M3 aan gas verbruikt voor warm water per jaar. De aanschafprijs van een zonneboiler na aftrek van subsidie begint bij €2400 tot redelijkerwijs €3600. Dit is afhankelijk van het formaat voorraadvat en collector oppervlakte.

De besparing op gas bedraagt zo’n 60% van in dit geval €275,38 aan gasverbruik. Per jaar bespaart u dus €165,23 met een zonneboiler.

Slim besparen doet u door te kiezen wat bij u thuis past

Slim besparen, de keuze voor welk systeem u in huis neemt word mede door de woning bepaalt. Soms is er buiten redelijkerwijs geen ruimte voor de buitenunit van een warmtepomp. Vloerverwarming is ook zeker een groot plus punt. Daar kan een warmtepomp en zowel de zonneboiler goed mee overweg. Het kan zijn dat leidingafstanden te groot worden, is het dan wel een slimme keuze? Wees slim en win advies in als je wilt investeren in duurzame oplossingen.