Project de Voogd

Inleiding.

Ik ben met Mike in contact gekomen aan het einde van de levensduur van mijn CV-ketel.  ik ging op zoek ging naar een manier om mijn huis zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken.

Ik was al redelijk lang bezig om verschillende mogelijkheden uit te zoeken maar niets leek in mijn woonsituatie goed te passen. Mijn huis is gedeeltelijk voorzien van vloerverwarming en van radiatoren, wat lage temperatuurverwarming met een warmtepomp volgens veel leveranciers niet rendabel maakt. Mijn zadeldak is Oost-West georiënteerd en leek dus ook niet ideaal voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Ik wist dat ik een zonneboiler wilde voor het tapwater en ondersteuning van de verwarming. Samen met een Techneco ELGA warmtepomp om het huis grotendeels te verwarmen. Het liefst had ik een pellet kachel laten installeren voor de echt koude dagen. Deze ter ondersteuning van de warmtepomp maar dat is in mijn rijtjeshuis zonder rookkanaal niet een makkelijk te realiseren optie. Dus moest de CV-ketel toch vervangen worden. Daarnaast wilde ik zonnepanelen ter compensatie van het extra stroomverbruik door de warmtepomp.

De oplossing.

Ik kwam er met verschillende potentiele leveranciers niet uit totdat Mike via HR Solar contact met me opnam. Heel snel hadden we een afspraak. In het gesprek viel op dat Mike prettig meedenkt met wat je als klant wil. Omdat hij de enige was die het totaalpakket kon leveren en tegen een concurrerende prijs waren we snel rond. Eerst is de zonneboiler van HR Solar geïnstalleerd in combinatie met de vervanging van de CV-ketel. In de zomer verwarm ik hier bijna al mijn tapwater mee en in de winter levert deze een bijdrage aan de verwarming. Mike heeft een SuMoSy monitoringsunit gemonteerd zodat ik de prestaties kan uitlezen. Daarna is de warmtepomp geïnstalleerd en deze verwarmt bijna volledig mijn huis. Alleen op zeer koude dagen springt de CV-ketel bij. Als laatste zijn de zonnepanelen gemonteerd en via een extra groep die Mike moest aanleggen aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het resultaat.

Ik wilde zo zelfvoorzienend mogelijk zijn en dat is redelijk gelukt. Van 1200 M3  ben ik naar 250 M3 gegaan en van 3500 kW/h stroom naar 2000 kW/h, ondanks het meerverbruik door de warmtepomp. Ik bespaar zo’n 1000 euro per jaar op mijn energierekening en verdien de totale investering in 7 tot 8 jaar terug. Als ik meer dak had gehad zou ik meer panelen laten plaatsen en had de CV-ketel eruit gekund om plaats te maken voor elektrisch verwarmen van het CV- en tapwater. Maar met de huidige situatie ben ik ook zeer tevreden ook omdat het allemaal keurig netje is geïnstalleerd, totaal geen extra ruimte in beslag neemt of extra aandacht vraagt. Wel bekijk ik wekelijks de prestaties van het systeem omdat het zo leuk is om te zien wat je bespaart.

Blij met zijn duurzame oplossingen