Project van Beurden

Het begon met een contactverzoek via de website waarin stond: Gaarne zou ik met u van gedachten willen wisselen over een zonneboiler in mijn huis. Een leuk verzoek van de toenmalige klant in spe.

Het gesprek kwam op gang met de wens van Jos om zijn maandlasten te verlagen. Het dakvlak dat bestemd was voor de zonnecollectoren lag niet helemaal optimaal, dat was bekend omdat in het verleden daar zonnepanelen hebben gelegen die niet naar wens presteerden. Zonnepanelen zijn namelijk beter gebaat bij een oriëntatie van oost naar west onder een hoek van 35 graden. Zonnecollectoren presteren een stuk beter bij omstandigheden die niet ideaal zijn en daardoor beter geschikt voor de oriëntatie van het dak dat op het noordoosten lag.

Er werd ingestemd met de installatie van 3 collectoren á 1.6 M2 en een boilervat van 200 liter, voorzien van een warmte element. Het boilervat is ook nog eens uitgevoerd met een 2e warmtewisselaar. Hiermee kan de ondersteuning voor hoog temperatuur verwarming worden gerealiseerd. Een CV installatie met standaard radiatoren is een voorbeeld van een ‘hoog temperatuur verwarming’

Met de zonneboiler wordt het tapwater voorverwarmd, zo niet volledig op temperatuur gebracht. Het warmte element zorgt voor een hoger ‘eigen gebruik’ van de opgewekte elektriciteit van zonnepanelen. Als er geen gas vanuit het net beschikbaar is, is er nog steeds warm water om te douchen! De ondersteuning van de CV installatie zorgt eveneens voor een lagere gasrekening.

Een prachtig project om te mogen realiseren, zowel Jos van Beurden als wij zijn blij met het resultaat. Lees zijn recensie hier!

Een hoger ‘eigen gebruik’ met een warmte element.

Het boilervat is voorzien van een warmte element van 3 KW. Deze gebruikt elektriciteit om het water in het vat op te warmen. Met behulp van een tijdklok wordt er gezorgd dat het element word geactiveerd wanneer de zonnepanelen daadwerkelijk elektriciteit produceren. De aanwezigheid van het hoog aantal zonnepanelen rechtvaardigt deze optie. Het salderen van de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit heeft waarschijnlijk niet het eeuwige leven. Na 2020 zal deze regeling worden herzien. Dit is de reden waarom het ‘eigen gebruik’ van elektriciteit bij eigenaren van zonnepanelen moet worden verhoogd. Hiermee houdt men zicht op een goed rendement op zonnepanelen als salderen zoals dat nu mogelijk is, versoberd wordt.