Enphase training

Afgelopen 18 februari zijn wij van ZONAanbidder aanwezig geweest bij de training van Enphase energy, wereldwijde marktleider van micro-omvormers. De bijeenkomst van installateurs, adviseurs en verkopers vond plaats in de Oersoep brouwerij te Nijmegen. Belangrijke om te melden is dat we geslaagd zijn voor de training!

Micro-omvormers

Micro-omvormers, wat doen ze en waarom? Om te kunnen begrijpen waarom micro-omvormers in het leven zijn geroepen gaan we terug naar de basis. Een zonne-energie systeem bestaat doorgaans uit een montageframe die alles op z’n plek houd, zonnepanelen die DirectCurrent (DC) stroom produceren, een centrale omvormer die deze stroom omzet in AlternatingCurrent  (AC), een kabel tracé die alle stroom vervoert van zonnepanelen naar uiteindelijk de meterkast en niet onbelangrijk, de energiemeter.

Een traditioneel systeem zoals hierboven omschreven werkt prima wanneer de zonnepanelen zo zijn gemonteerd dat deze door de dag heen, geen last heeft van schaduwval op de zonnepanelen. Rookgaspijpen, schoorstenen of een dakkapel zijn voorbeelden die een schaduw kunnen werpen over uw zonnepanelen. Een goede installateur houd hier rekening mee en plaatst op deze plekken waarschijnlijk geen zonnepaneel. Tenzij er maar beperkte ruimte is waar de zonnepanelen  kunnen worden geplaatst. Zie hier, een typisch geval waar micro-omvormers worden ingezet.

Wat gebeurd er dan? Wanneer bijvoorbeeld 1 van de 10 zonnepanelen in een traditioneel, in serie geschakelde systeem word overschaduwd, zal dit de productie van stroom door het gehele systeem doen afnemen, bijna stopzetten. Alle geproduceerde stroom moet namelijk door de panelen heen, ieder paneel geeft een “duw” mee aan de stroom en word zo sterker. De beschaduwde paneel zet hier echter zo een grote rem op dat de stroom bijna stil valt. Dit is de achilleshiel van een traditionele zonnestroomsysteem.

Micro omvormers zijn in het leven geroepen om dit te kunnen verhelpen. Per zonnepaneel word er 1 micro-omvormer geplaatst.  Meestal op het montage frame achter de paneel zelf. Het omvormen van de DC naar AC stroom gebeurd zo op lokaal niveau. De AC stroom word vervolgens via een aparte kabel naar de meterkast geleid. Hierdoor hoeft niet alle stroom meer door de panelen heen te gaan en kan alle geproduceerde stroom apart worden vervoerd.

Wanneer nu 1 paneel in de schaduw ligt en de andere 9 gewoon stroom produceren word dit niet meer geremd door die ene paneel. Omdat schaduw van tijdelijke aard is kan er wanneer deze weer is weg getrokken van de paneel, op misschien wel een andere paneel, stroom worden geproduceerd door de in eerste instantie beschaduwde paneel.

Enphase energy heeft zich ingezet deze technologie tot  in de puntjes te gaan verzorgen. Zo zijn ze in staat gebleken om een micro-omvormer te ontwikkelen met de laagste uitval onder alle micro-omvormers. Minder dan 0.1% van alle door Enphase geproduceerde micro-omvormers verliezen hun werking, belangrijk voor de consument om te weten is dat wanneer dit binnen 20 jaar gebeurd er direct zonder enig onderzoek een compleet nieuwe unit word vergoed door Enphase zelf!

De sterke punten van Enphase

Van meet af aan heeft Enphase zich doel gesteld om elk ontwikkelde product te kunnen implementeren in een bestaand systeem. Een doel die zich vooral in de nabije toekomst zal helpen om wereldwijd ‘residentiële slimme energie systemen’ te kunnen bewerkstelligen. Even een paar punten op een rij:

  • Een 20 jarige garantie op elke micro-omvormer
  • Maximale opbrengst per paneel omdat vuil, schaduw of degradatie geen rem zetten op de productie.
  • Veilig door lagere voltages dan traditionele systemen
  • De bemeterde Envoy-s en Enlighten-app stelt u in staat om overzichtelijk de productie/ besparing en huidige status te bekijken
  • Met de Installer-toolkit houden installateurs altijd een oogje in het zeil, goed omdat u dat niet altijd doet
  • Klaar voor de toekomst waar wellicht opslag van zonne-energie nodig is

Wilt u meer weten over Enphase en zijn producten, klik hier.