Project van den Braak

Familie van den braak, woonachtig in Amsterdam klopte bij ons aan omdat ze slim wilde investeren. Zonne-energie leek hen een goed idee. We gaven ze geen ongelijk. De verwachtte levensduur welk menig auto, televisie of cv ketel overschrijd is zonne-energie niet alleen goed voor uw portemonnee, het is ook nog eens een duurzame investering.

Belangrijk was dat het systeem zo veel als mogelijk op zou leveren. We hebben rekening gehouden met schaduw, bruikbare oppervlakte en eventuele bladverlies door omliggende bomen.

Na een inspectie in huis bleek dat het trekken van een kabel door huis nogal een uitdaging zou worden. Ontoegankelijke schachten, onbereikbare doorvoeringen en een werkelijk prachtig afgewerkte woning heeft ons voor een uitdaging gezet. Een interessant project!

De oplossing

Wie veel vermogen wil, op een klein dak heeft sterkere panelen nodig. Er ging een streep door de huidige marktstandaard van 260 watt-piek per paneel door te kiezen voor de LG mono-X2 285 watt piek.

Om de geproduceerde elektriciteit op de binnenshuis installatie aan te sluiten, is er voor een buitenom route gekozen. De kabel loopt langs de gevel naar beneden en gaat vlak naast de meterkast in de berging naar binnen. Geen kabel in huis betekend behoud van de bestaande afwerking.

In vele gevallen is de berging dan ook de plek voor een omvormer om de DC stroom naar AC stroom om te zetten. Hier is dat niet nodig geweest. Achter elk paneel is er een Enphase micro-omvormer geplaatst, dit zorgt voor behoud van het overig vermogen wanneer 1 of meerdere panelen in de schaduw valt of met bladvervuiling te maken heeft.

Andere voordelen zijn: Veiligere spanning op dak, hogere opbrengst per paneel, minder kans op urgente storingen van een zonne-energie systeem. Door de jaren heen zal de keuze voor de micro-omvormers van Enphase zijn waarde bewijzen!

Dhr van den Braak wilde ons helpen door een recensie te schrijven, lees hem hier!