Effectief investeren door verhoging van subsidieregeling zonneboiler

Effectief investeren doe je in het jaar 2017 met een zonneboiler. Dat is onze stelling. Zonne-energie is een alom erkende vorm van duurzame energie, met zonnepanelen als voornaamste voorbeeld. Vanaf volgend jaar zal de zonneboiler een inhaalrace inzetten en wel om de volgende redenen.

Een zonneboiler die het licht van de zon omzet in warmte, slaat zijn energie op in een voorraadvat.  Dit kan later worden gebruikt. In tegenstelling tot zonnepanelen, daar zijn accu’s nodig om de energie op te slaan.

Een zonnecollector, waar zonne-energie wordt omgezet in warmte heeft een rendement van ongeveer 80%, vergelijkbaar met 4 tot 5 zonnepanelen. Dat betekent dat een dakkapel niet altijd een obstakel hoeft te vormen.

Een zonneboiler kan ingezet worden voor zowel warmwater als CV verwarming. Dat levert enorme besparingen qua gasverbruik op.

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is dit jaar extra aantrekkelijk gemaakt voor zonneboilers.

Alles bij elkaar opgeteld betekend dat investeren in een zonneboiler zeer effectief tot kosten besparingen leid.

Inzoomen op de cijfers

In 2016 is er door het rijk 70 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ISDE. Tot en met 30 november J.L. is er door de particuliere markt door 12.228 mensen subsidie aangevraagd, de totale waarde is geschat op 36 miljoen euro. Per kW/h aan opgewekte zonne-energie werd er in 2016 €0.50 uitgekeerd. Voor elk zonneboilersysteem is het verwachtte aantal kilowattuur per jaar gestandaardiseerd en aan de hand daarvan wordt de subsidie vastgesteld.

In 2017 word deze pot met nog eens 70 miljoen aangevuld. Zonneboilers zijn extra aantrekkelijk gemaakt, de subsidie per opgewekte kW/h aan zonne-energie wordt verhoogd met 50%. Effectief betekend dat een verhoging van €0.25 per kW/h.

Belangrijk is dat de collector oppervlakte niet meer dan 10m2 mag zijn, de praktijk wijst uit dat bij particulieren voor bijna niemand deze beperking van toepassing is.

Bron: RVO

De zon is zeer effectief

Subsidie bedragen van 2016 en 2017 voor de populairste HRsolar zonneboilers

Effectief verhoogde subsidie
Effectief verhoogde subsidie

Vraag na het lezen van dit bericht?